2018. április 10., kedd

Mákos kalács

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin (tejmentes pl: Liga)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta 🙂
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) 🙂
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod 🙂

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
Mákos kalács készítése képekben
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács mennyiség

1 db mákos kalács – Kb. 12 szelet

Kalácssütési tippek – 6 tipp a biztos sikerért

  1. Térj el a megszokottól! A puha, könnyű kalácshoz nem szükséges sem finomliszt, sem tej, sem pedig tojás. Gondolj csak a kenyérre, amely elkészítéséhez mindössze vízre, lisztre, élesztőre és sóra van szükség! Nekem nyírfacukorral is szép nagy lett a kalács, de tehetsz bele egy csipet nádcukrot is (a nyírfacukortól nem fut fel az élesztő, de csodálatos módon a kalács mégis nagyra nőtt).
  2. A mákos kalácsot kihűlt állapotban, de leginkább másnap tudod szépen felszeletelni. Már ha ez fontos szempont nálad 🙂
  3. Tegyél 2-3 evőkanál cukormentes szilvalekvárt is a töltelékben, hihetetlenül finom lesz tőle a mákos kalács! Ebben az esetben el is hagyhatod a citromlevet.
  4. Ne feledd: Gyakorlat (és tapasztalat) teszi a mestert! Amennyire lehetett, részletesen írtam le a mákos kalács elkészítését, de tökéletesre csak úgy tudod elkészíteni, ha többször megsütöd!
  5. Mákos kalács egyszerűsített és gyorsított elkészítése: A kalács tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott margarin. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  6. Mákos kalács kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂

Vegán kence kenőmájas helyett

Hozzávalók:

- 1 szál póréhagyma (eredetileg 1 nagy fej vöröshagyma, de én nem bírom a vöröshagymát)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg darált zabpehely vagy zabpehelyliszt
- 15 dkg darált dió
- 1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
- 1 db paradicsom szeletekre vágva
- 10-15 dkg sörélesztőpehely (inkább több, mint kevesebb! Ebből sosem elég)
- 1 bögrényi víz (vagy annyi, amennyi jól ellepi, de nem túl híg a massza)
- 4 evőkanál majoranna (az sem baj, ha több)
- 2 babérlevél porrá törve + 2 belefőzve a masszába
- só, vegamix, bors, kömény ízlés szerint, illetve egy csipet kurkuma, metélőhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál tökmagolaj.

Egy lábasban az apróra vágott hagymát, lereszelt pritaminpaprikát az olívaolajon üvegesre párolunk, majd a végefelé hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a darált diót, zabpehelylisztet és fűszerezzük a többi fűszerrel is. Pici főlés után hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is és a tökmagolajat. Mikor már majdnem kész, akkor beleönthetjük a sörélesztőpelyhet is. Közepes tűzön (fokozaton) gyakori kevergetés mellett 15-20 percig főzzük.
Ha szükséges, adhatunk hozzá még vizet, hogy kenhető állagú legyen.

Ezt nálunk anyu hozta be a köztudaatba és módosította: "én tettem bele egy ek mustárt is plusz több vizet, avégén pedig citromlevet,sót"- és úgy rettentő fonom, kellemesen kenhető lett.

Forrás: http://veganeletizesito.blogspot.hu/2016/12/kenodios-avagy-kenomajas-maj-nelkul.html?m=1