2018. április 10., kedd

Vegán kence kenőmájas helyett

Hozzávalók:

- 1 szál póréhagyma (eredetileg 1 nagy fej vöröshagyma, de én nem bírom a vöröshagymát)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg darált zabpehely vagy zabpehelyliszt
- 15 dkg darált dió
- 1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
- 1 db paradicsom szeletekre vágva
- 10-15 dkg sörélesztőpehely (inkább több, mint kevesebb! Ebből sosem elég)
- 1 bögrényi víz (vagy annyi, amennyi jól ellepi, de nem túl híg a massza)
- 4 evőkanál majoranna (az sem baj, ha több)
- 2 babérlevél porrá törve + 2 belefőzve a masszába
- só, vegamix, bors, kömény ízlés szerint, illetve egy csipet kurkuma, metélőhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál tökmagolaj.

Egy lábasban az apróra vágott hagymát, lereszelt pritaminpaprikát az olívaolajon üvegesre párolunk, majd a végefelé hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a darált diót, zabpehelylisztet és fűszerezzük a többi fűszerrel is. Pici főlés után hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is és a tökmagolajat. Mikor már majdnem kész, akkor beleönthetjük a sörélesztőpelyhet is. Közepes tűzön (fokozaton) gyakori kevergetés mellett 15-20 percig főzzük.
Ha szükséges, adhatunk hozzá még vizet, hogy kenhető állagú legyen.

Ezt nálunk anyu hozta be a köztudaatba és módosította: "én tettem bele egy ek mustárt is plusz több vizet, avégén pedig citromlevet,sót"- és úgy rettentő fonom, kellemesen kenhető lett.

Forrás: http://veganeletizesito.blogspot.hu/2016/12/kenodios-avagy-kenomajas-maj-nelkul.html?m=1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése