2018. április 10., kedd

Mákos kalács

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin (tejmentes pl: Liga)
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta 🙂
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) 🙂
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod 🙂

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
Mákos kalács készítése képekben
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács mennyiség

1 db mákos kalács – Kb. 12 szelet

Kalácssütési tippek – 6 tipp a biztos sikerért

  1. Térj el a megszokottól! A puha, könnyű kalácshoz nem szükséges sem finomliszt, sem tej, sem pedig tojás. Gondolj csak a kenyérre, amely elkészítéséhez mindössze vízre, lisztre, élesztőre és sóra van szükség! Nekem nyírfacukorral is szép nagy lett a kalács, de tehetsz bele egy csipet nádcukrot is (a nyírfacukortól nem fut fel az élesztő, de csodálatos módon a kalács mégis nagyra nőtt).
  2. A mákos kalácsot kihűlt állapotban, de leginkább másnap tudod szépen felszeletelni. Már ha ez fontos szempont nálad 🙂
  3. Tegyél 2-3 evőkanál cukormentes szilvalekvárt is a töltelékben, hihetetlenül finom lesz tőle a mákos kalács! Ebben az esetben el is hagyhatod a citromlevet.
  4. Ne feledd: Gyakorlat (és tapasztalat) teszi a mestert! Amennyire lehetett, részletesen írtam le a mákos kalács elkészítését, de tökéletesre csak úgy tudod elkészíteni, ha többször megsütöd!
  5. Mákos kalács egyszerűsített és gyorsított elkészítése: A kalács tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott margarin. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  6. Mákos kalács kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂

Vegán kence kenőmájas helyett

Hozzávalók:

- 1 szál póréhagyma (eredetileg 1 nagy fej vöröshagyma, de én nem bírom a vöröshagymát)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg darált zabpehely vagy zabpehelyliszt
- 15 dkg darált dió
- 1 db pritaminpaprika (vagy kápia)
- 1 db paradicsom szeletekre vágva
- 10-15 dkg sörélesztőpehely (inkább több, mint kevesebb! Ebből sosem elég)
- 1 bögrényi víz (vagy annyi, amennyi jól ellepi, de nem túl híg a massza)
- 4 evőkanál majoranna (az sem baj, ha több)
- 2 babérlevél porrá törve + 2 belefőzve a masszába
- só, vegamix, bors, kömény ízlés szerint, illetve egy csipet kurkuma, metélőhagyma
- 3 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál tökmagolaj.

Egy lábasban az apróra vágott hagymát, lereszelt pritaminpaprikát az olívaolajon üvegesre párolunk, majd a végefelé hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a darált diót, zabpehelylisztet és fűszerezzük a többi fűszerrel is. Pici főlés után hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot is és a tökmagolajat. Mikor már majdnem kész, akkor beleönthetjük a sörélesztőpelyhet is. Közepes tűzön (fokozaton) gyakori kevergetés mellett 15-20 percig főzzük.
Ha szükséges, adhatunk hozzá még vizet, hogy kenhető állagú legyen.

Ezt nálunk anyu hozta be a köztudaatba és módosította: "én tettem bele egy ek mustárt is plusz több vizet, avégén pedig citromlevet,sót"- és úgy rettentő fonom, kellemesen kenhető lett.

Forrás: http://veganeletizesito.blogspot.hu/2016/12/kenodios-avagy-kenomajas-maj-nelkul.html?m=1


2014. július 31., csütörtök

Eszméletlenül finom és egyszerű valamint egészséges kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
3 szem krumpli

Római kömény- kb 20 szem
2 gerezd fokhagyma
Víz

Elkészítés:

Feltettem a vizet forrni, míg melegedett, felkockáztam a káposztát és a krumplit. Mikor forrt, beledobtam a zöldségeket, a fűszereket, ráreszeltem az egyik fokhagymagerezdet.
10 percig forrt, ekkor leállítottam, ráreszeltem a maradék fokhagymát.
Kivettem belőle a negyedét, összeturmixoltam, majd visszaborítottam.
2 nagy tányérral azon nyomban befaltam.



Nagyon kókuszos nagyon mennyei torta

Tudom, hogy Jelinek professzor nem szereti a kókuszt. De én nagyon. És mivel számos nagyon jó és egészséges tulajdonsága van, én igenis szoktam tenni müzlibe, sütibe. Kókuszzsírt viszont nem használok, értem, hogy az baromi sok telített zsírsavat tartalmaz, ami nekünk nem a barátunk. És mivel baromi drága is, nem nehéz ellenállnom a kísértésnek.
Csengével egyik nap egyszerre éreztük szükségét, hogy sütit süssünk. Én kekszre gondoltam, de persze most is ő nyert a torta-ötletével.

Hozzávalók:

1 csésze liszt
1 csésze kókuszreszelék
1 csésze barnacukor
1 csésze kókusztej (én 3 evőkanál kókusztejporból vízzel kevertem)
1 csésze olaj
1 tojás fehérje
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor

Elkészítés:

Mindent jó alaposan összekeverünk.
180 C-on 20 percig sütjük- két tortalap a cél, vagy egyet kettényesünk vagy kellemesen 2 részletben sütjük meg, legcélszerűbb szilikon tortaformában. csak akkor érdemes kifordítani, ha kihűlt.




Krémhez:

Vaníliapudingot úgy készítettem el, hogy 4 dl folyadékot adtam hozzá. Ebből kb, 2 dl rizstej volt, a maradék 2 dl pedig a fenti módon elkészített kókusztej. Adtam hozzá egy kis vegán margarint, hogy még krémesebb legyen, de ez nem fontos.

Mi végül a két lap közé tettük a krémet. A felének a tetejére fehér csokit olvasztottunk Csengének.
Az egészre pedig tettünk cukormázat, a legtetejét pedig mindenfélével díszítette a leányzó, végül előrehozott hatodik szülinapot ünnepeltünk vele.






2014. június 13., péntek

Reggeli-ötletek

Müzli

zabpehely
olajos magvak (pl. mogyoró, dió, pisztácia)- ezek a ropogósok nagyon élvezetessé teszik a müzlit
gyümölcsök- alma apró kockákra vágva vagy reszelve, egyéb gyümölcsök, ahogy szeretjük
lének rizs- vagy más növényi tej, de én egy grépfrút levét szeretem a legjobban belefacsarni (de persze narancslé is mehet)
lenmag-pehely, szezámmag, egy kis korpa is jó bele
és adhatunk hozzá lenmagolajat

Kolláth-reggeli

Ugyanez pepitában- l. pl. http://www.nosalty.hu/recept/kollath-reggeli

Bircher müzli

még egy változat a témára

Este lereszelünk egy-két almát, elkeverjük zabpehellyel, reggel megesszük.

2014. május 18., vasárnap

Spenót- (vagy sóska-) leves sárgaborsóval

Már megint Szilikétől jött az ötlet.

Egy adag sárgaborsót áztatunk, a főzeléknél jóval több vízben szétfőzünk, fűszerezzük kedvünk szerint (lehet hagymás alapot csinálni hozzá, de nem fontos, lehet csomborral vagy masalával fűszerezni, de só és fokhagyma mindenképpen kell bele, sok). Mikor már elég jól szétfőtt- amennyire szeretnénk majd készen, beledobunk egy kocka fagyasztott spenótot, vagy beleöntünk egy adag párolt sóskát/spenótot.

Főzhetünk bele kukoricát is.

Öt perc és kész. És nagyon finom.

Narancssárga krémleves

Valószínűtlenül egyszerű és valószínűtlenül finom, Csenge kedvence lett, lustaságból született.

Hozzávalók:

Zöldség, ami van itthon, de ami fontos: jó sok sárgarépa. Mindenből annyi kerül a levesbe, amit nem eszünk meg nyersen pucolás közben- úgyis úgy a legegészségesebb.
Itt most ez volt:

4 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma

1 karalábé
2 krumpli

1 maroknyi zabpehely

1 bio zöldségleves-kocka (vagy egy pici lestyán, borsikafű, fokhagyma, bazsalikom, kitudjami, ami van a keverékben, így sokkal finomabb lesz, de most lusta voltam)

Elkészítés:

Megpucolok mindent.
Felteszek kb, másfél liter vizet melegedni, bele az első adag zöldség azon nyomban, sóval és a zabpehellyel. Mikor felforr, hozzádobom a leveskockát és a gyorsan fővő zöldségeket.

15 perc forrás után elzárom.Mikkor kicsit hűl, leturmixolom.

Levesgyönggyel és napraforgómaggal ettük.