2013. szeptember 25., szerda

Sült cékla lencsés rizzsel

Hozzávalók:

Cékla- vékony karikákra vágva (kb. 30 dkg)
Pác (csak kb. mennyiségeket adtam meg): 1 dl Olívaolaj, 1 tk szárított rozmaring, 1 gerezd reszelt fokhagyma, egy tekerés bors, 1 kk só
Köretnek barnarizs és lencse



Elkészítés:

A rizst és a lencsét sós vízben feltesszük főni, ha mindkettő kész, összekeverjük őket. Lustáknak lehet együtt is főzni, ha nem bánjuk, hogy a rizs egy kissé rózsaszínes árnyalatban pompázik. Így legalább jobban illik a céklához.
A céklát jól beleforgatjuk a pácba, majd 190 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

Nagyon finom!

Disclaimer:
Ha vizeletünk az étel elfogyasztása után szokatlan színezetet kap, ne rohanjunk az orvoshoz. A cékla a ludas, minden a legnagyobb rendben van.
("Az angol nyelvben a cékla neve (beet, beetroot) után beeturia a neve annak a jelenségnek, amikor a cékla fogyasztása után a vizelet pirosra, vagy rózsaszínűre színeződik. Beeturia esetén a vörös céklában lévő és a táplálékkal elfogyasztott színanyagok (betalain) a vizeletbe és a székletbe választódnak ki, amit a vörös szín jól jelez."- és még több érdekes infó a jelenségről itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése